Världens största havsöringar
Havsöringen. Salmo Trutta. En av de vackraste och roligaste sportfiskarna vi har i vårt avlånga land, men också en av de svåraste. Alla som ägnar sig åt fiske efter havets silver vet att tålamod ofta är det viktigaste vapnet för att lyckas. Det är inte ovanligt att det går flera fiskedagar utan att man ens kommer i kontakt med fisken, och det är väl därför det är extra kul när man väl lyckas lura en svartprickig skönhet till hugg. Det är sportfiske i sin renaste form.
TMF-fångad havsöring, 2010-05-02.
Men vad är det egentligen för världsrekord på sportfiskad havsöring och hur stor kan havsöringen bli? Eftersom jag själv har undrat under en längre tid så tog jag helt enkelt reda på det! I Laxens Hus i Mörrum hänger en havsöring på 18,36 kilo och 108 cm. Detta är dock inget sportfiskerekord då denna praktfisk håvades i Mörrumsån vid avelsfiske den 4 oktober 1993, men det är däremot ett bevis på att den svenska havsöringen kan komma upp i vikter runt 20 kg. Det har även kommit upp jättehavsöringar vid garnfiske, bl.a. en på 17,5 kg utanför Blekinges kust och ett flertal i 16-kilosklassen utanför Karupå i Danmark.
Följande rekordlista består av sportfiskade havsöringar. Det finns säkerligen flera korrekt fångade fiskar som skulle kunna slå sig in på listan, bl.a. finns det obekräftade uppgifter om en havsöring över 20 kg fångad i Emån samt en 18-kilos fångad i Karupå, men nedanstående fiskar är väldokumenterade:
1. 15,97 kg, 1998-03-01.
Rio Grande Argentina, flugfiske, Mark Gates.
2. 15,26 kg, 1993-09-16.
Emån Sverige, flugfiske, Lennart Westerlund. Bild
3. 14,73 kg, 1990-XX-XX.
Gålö Sverige, spinnfiske Bomber, Alf Lundin. Bild
4. 14,70 kg, 1974-09-14.
Mörrumsån Sverige, spinnfiske grönt Utödrag, Roland Martinsson.
5. 14,50 kg, 1981-07-12.
Forra Norge, flugfiske, Odd Roar Dalsplass.
6. 14,40 kg, 1939-07-29.
Karupå Danmark, spinnfiske spinnare, Christian Plejdrup.
7. 14,20 kg, 1990-03-17.
Emån Sverige, flugfiske, Roland Maxe.
8. 14,00 kg, 1950-09-22.
Emån Sverige, spinnfiske, Gustav Hedmark.
9. 14,00 kg, 1992-10-11.
Emån Sverige, flugfiske, Petter Larsson.
10. 13,87 kg, 1985-09-21.
Gelså Danmark, flugfiske, Paul E. Nielsen.
Lennart Westerlund som har det svenska rekordet med sin drömöring på 15,26 kg berättar om drillen för FFA:
”Jag gick ner till Oldmans Place vid 7-tiden. Jag började mitt fiske i inloppsströmmen. Ingenting hände och nere vid den store stenen på norrsidan blev det tvärstopp. Jag hade kastat ut och låtit flugan sjunka ner och efter endast ett par försiktiga drag i linan satt jag fast. Jag trodde att det var bottennapp. Då jag inte ville tappa flugan försökte jag på alla sätt komma loss. Jag drog, repade av lina och gav slak lina och försökte få linbukten nedanför stället där flugan satt fast. Vid det sista försöket då jag spände allt vad jag kunde började det röra på sig! Jag trodde det var en mal. Då jag hört historier om flugfångade sådana. Sakta men säkert simmade den stora fisken neröver. Den gick djupt och stångade. Den gick hela den 100 m långa rakan innan den vände och kom upp över. Då den visade sig i ett mäktigt plask såg jag att det var en havsöring av jätteformat. Efter cirka 20 minuter började den tröttna. Vid första landningsförsöket halkade jag i gräset och föll på rumpan. Jag trodde att jag mist fisken. Andra gången den kom in fick jag in fingrarna under gälarna och drog upp den i slänten. Efter att jag avlivat den, låg jag på rygg i gräset bredvid den stora öringen och bara flämtade.”
Lennart Westerlund med sin rekordöring.
Vad kan man då lära sig av denna lista? Jo, att om man vill fightas med bestar långt över 10 kg så bör man välja sina fiskevatten. Havsöringen är utspridd längs hela vår kust och trivs utmärkt i alla åar och älvar. Vanligtvis ligger vikten mellan 2-6 kg, men enstaka fiskar på 7-10 kg tas kontinuerligt på flera håll i Östersjön. Drömöringar över 10 kg finner du dock endast i en handfull fiskevatten, och i Norden är det Emån, Mörrumsån och Karupå som står ut från mängden. I gamla tider hade även Polen ett fantastiskt fiske efter riktigt stor havsöring i flera floder, men år av nersmutsning och miljöförstöring har i stort sett utrotat dessa stammar.
En plats som först under senare decennier har gjort sig berömt som ett mecka för stor havsöring är Rio Grande i Argentina, och som du redan har läst så är det här det regerande världsrekordet är taget. Öringen förekommer inte naturligt i dessa vatten, utan det är inplanteringar av brunöring av engelsmän och tyskar under 30- respektive 50-talet som har resulterat i denna havsöringsstam.
Ett av Rio Grandes prickiga monster. Foto FlyFishingPoint.
Världens största havsöringar finner du dock varken i Östersjön eller Argentina, utan i Kaspiska Havet där de vandrar upp i floden Kura som rinner genom Azerbaijan, Georigen och Turkiet. Öringen stiger i Kurafloden på vintern och vandrar över 50 mil innan den når lekplatserna nästan ett år senare. För att orka med den långa vandringen så tillbringar den först 3-7 år i havet där den äter sig stor och fet.
Kuras monsteröringar kallas för ”Salmo Trutta Caspius” och har en genomsnittsvikt på 13 kg. Enligt uppgifter så vägde den största dokumenterade Kuraöringen helt otroliga 51 kg. Men här rör det sig förmodligen inte om sportfiske, jag har dålig uppfattning om fiskekulturen i ovan nämnda länder och det är svårt att hitta information i ämnet. Som fiskare blir man dock väldigt sugen på att åka dit med ett spö och ta en av dessa dussinfiskar på 13 kg.
Kanske dags för en flytt till Neftcala?
Men riktigt så lätt är det naturligtvis inte. Det krävs mer än att bara befinna sig vid rätt plats för att fånga sin drömöring. Kunskap om ståndplatser, betesval, utrustning och väderförhållanden är minst lika viktigt. Sen är det en stor portion tålamod och en liten gnutta tur som avgör. Nu vet du i alla fall vart du ska börja, och om en havsöring över 12 kg är ett av dina livsmål så är det hög tid att börja kämpa!
Källor:
www.flugfiskarn.com, www.fiskeriverket.se, Wikipedia, www.lax-a.is, Trumman Sportfiske, www.caspianenvironment.org.
Azerbaijan here i come!
Jag ska ta världsrekordet vid Bogesund under hösten!