Vägen till den perfekta gösjiggen

Vid fiske kan skillnaden mellan fiasko och succé vara hårfin. Det är ofta de små detaljerna som är helt avgörande. Att jigga gös är en av mina absoluta favoritsysselsättningar. Som vid allt fiske, finns det tusentals parametrar som avgör om fisketuren blir lyckad eller inte. I den här artikeln tänkte jag skriva lite om hur man kan optimera en av dessa detaljer; Lite nygamla tips om hur man riggar ”den perfekta gösjiggen”.

En del fiskare köper sina jiggkroppar och jigghuvuden, lägger dem i fiskelådan, och åker ut och fiskar. När det sedan är dags att fiska så väljer de en kropp och ett huvud som de snabbt sätter ihop. Jiggarna blir ofta sneda och vinda. Efter några fiskar har kroppen börjat glida av huvudet så jiggen i princip blir obrukbar.

Min åsikt är att jiggar inte ska panikriggas i båten. Detta ska ske i lugn och ro, långt innan man ger sig ut och använder dem. Här kommer en beskrivning på hur jag riggar mina gösjiggar:

007_smaster_gosjigg_01

Detta används:

– Jiggkropp. De här jiggarna är 11 cm. Lagom storlek för en gösjigg.
– Jigghuvud. Storlek 3/0. 10 och 15 g.
– Trekrok. Storlek 6.
– Superlim
– Gummikula
– Märkpenna

1. Välj rätt jiggkropp

Det viktigaste med en jiggkropp är att den är mjuk. Det finns ett gammalt beprövat trick man ska ta till när man är och köper sina jiggkroppar. Man håller jiggkroppen med två fingrar i ”huvudet” och håller kroppen rakt upp. Svansen på jiggen ska inte bara böja sig, utan hela kroppen ska helst vara böjd. En mjuk jigg fiskar otroligt mycket bättre än en stel jigg. Se bilden nedan:

007_smaster_gosjigg_02

2. Sätt ihop kroppen och huvudet

Här kan det vara en bra ide att tänka till lite innan man sticker in kroken i kroppen. Det är lätt att deformera kroppen om man stoppar in kroken slarvigt. Jag brukar lägga jigghuvudet ovanpå jiggenkroppen och bestämma mig för hur jag vill att den ska sitta:

007_smaster_gosjigg_03

När jag gjort det, tar jag fram märkpennan och märker var på kroppen kroken ska komma ut. Jag låter kroken lämna jiggkroppen i mitten av krok böjen; när kroken är vinkelrät mot kroppen.

När kroken träs på, se till att den hela tiden är centrerad. Var noga så att inte jiggkroppen deformeras. Om jiggen ser precis lika dan ut med krok som utan, har man lyckats:

007_smaster_gosjigg_04

3. Limma fast koppen på huvudet.

För att slippa att jiggkroppen dras av huvudet efter några fiskar, så limmar jag fast kroppen och huvudet. Dra tillbaks kroppen en liten bit och droppa på lite superlim. Jag har provat flera olika typer av lim, och i princip alla fungerar. Men superlim torkar fortare än kontaktlim.

007_smaster_gosjigg_05

4. Trekroken.

Att trä på en trekrok på enkelkroken ökar chanserna att kroka fisk som hugger markant. En sak man ska se upp med dock, är om man använder en för stor krok till huvudet. Kommer trekroken för långt bak, så försämras jiggens gång markant.

När trekroken träs på, så ska man vara noggrann så att inte jiggen deformeras. En deformation långt bak på jiggen sabbar gången ännu mer än en deformation högt upp från enkelkroken.

5. Fäst trekroken.

Med trekrok så krokar man mer fisk. Men om man inte fäster trekroken på enkelkroken så kommer man också att tappa några fiskar och trekrokar om året. Samtidigt är det trekrokarna som slits hårdast. Det blir många bottennapp på stenig botten och trekrokarna behöver bytas ofta. Därför vill man inte fästa dem för hårt.

För att komma runt det här problemet så använder jag en liten gummikula som jag trär på enkelkroken. Den kan glida upp en bit, men den kommer inte över hullingen. Samtidigt är det lätt att lätt att byta med lite välriktat våld.

007_smaster_gosjigg_06

6. Använd tafs!

Något ”off topic”, men grymt vikigt; Använd en mjuk tafs! Även om ni fiskar i ett vatten med lite gädda, så kommer en och annan gös att bita av linan för er också. Speciellt de gösar med lite storlek som ni absolut inte vill tappa.

Ståltafsar är heller ingen bra ide. De sabbar gången på jiggen. Använd något mjukt, tåligt, knytbart material. Det senaste året har jag använt Surflon Micro Supreme utan några som helst incidenter. Rekommenderas varmt.

007_smaster_gosjigg_07

Här har vi den; Den perfekta gösjiggen… Skämt åsido, så finns det naturligtvis inte någon perfekt gösjigg. Ingenting är någonsin perfekt med fiske. Allting går alltid att göra bättre på något sätt. Det är väll därför man är så grymt beroende av sin hobby.

Österman

Kommentarer

  1. Hardy Andersson

    Har sett ditt tips. Jag vill ha trekroken längre bak för gösen tar ofta i baken på giggen särskilt när den inte är riktigt på hugg. Själv pimplar jag med gigg från båt men har många hugg men ibland svårt att kroka dom. Var ute i dag och fick 8 men hade minst lika många missade.

    Med fiskehälsning

    Hardy Andersson

    Ankarsrum.

    !

  2. Iskusstven_ipmr

    Открывая новые горизонты с помощью ИИ

Lägg Till En Kommentar